Áttörés az olajos magvak csíráztatása során keletkező oxidációs folyamatok szabályozására.

2013 szeptember 6

Antioxidánsok szerepe a csírázás során.

A növényi magvak csírázása  során megindulnak azok az életfolyamatok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a magvak egy viszonylagosan mély nyugalmi, kitartó állapotból aktív anyagcserét mutató növénnyé alakuljanak. A folyamat során lebontó és építő enzimek szintetizálódnak és meglevők aktivizálódnak. A csírázás folyamata nagy energia felhasználásal jár.

A csírázás folyamata.

A csírázó magvakban levő tartalék tápanyagok oxidációs és redukciós folyamatok révén tudnak felszabadulni, ennek következtében hő fejlődés mellett nagymennyiségű szabad gyök keletkezik. A természetben, ahol a magvak egymástól elkülönülve kerülnek a talajba, nem olyan gyors a csírázás, mint egy ipari csíráztatás során. Ilyen esetben a felszabaduló hőt a környezet elvezeti és a keletkező szabadgyököket a magvak saját anti-oxidációs rendszere le tudja kötni anélkül, hogy az egyes tápanyagok (lipidek, fehérjék) megsérülnének.

Problémák a csíráztatott magvakból származó olajokkal.

Több mint 10 éves munkám a lenmagvak és a napraforgó ipari méretű csíráztatása során számtalanszor kerültünk szembe azzal a problémával, hogy a csíráztatott termékek egyes alkotórészei degradálódtak, eloxidálódtak. A csírázott magvakból extrahált olajoknak sok esetben nagyon magas peroxid számuk volt. Gyakran előfordult, hogy a csíranövényekből származó olajok peroxid száma megközelítette  a 10-es értéket, vagy meg is haladta, ami jelentős degradációra utalt. A nemzetközi minőségi előírások azonban az étkezési és kozmetikai olajokra maximum 5-ös peroxid értéket fogadnak el. A lenmag esetében ez nem volt különösebben jelentős probléma, mert a lenmagban levő hatalmas mennyiségű antioxidáns hosszú távra biztosította a csíraolajok stabilitását. Saját részletes vizsgálatokat végeztünk arra vonatkozóan, hogy az egyes antioxidánsok hogyan viselkednek a csírázás során. A mellékelt ábrán bemutatom az egyik legfontosabb antioxidáns csoport, a tokoferolok átalakulását a csírázás folyamatában.Tokofelok bomlása

 A bemutatott ábrából kitűnik, hogy a csírázás során a tokoferolok átalakulnak és nagy részben felhasználódnak a keletkezett túlzott mennyiségű szabadgyökök megkötésére.

Csiráztatott kendermag olaj.

Nem minden növény van felszerelve antioxidánsokkal úgy, mint a len. Mintegy fél éve megbízást kaptunk a Hemp Seed Oil Europe Ltd (London) cégtől arra, hogy próbáljuk megoldani a csíráztatott kender magból kivont olajok stabilizálását. A magas peroxid számmal rendelkező kendermag csíra olaj nem stabil és nem értékesíthető.

Új kutatási eredmények az olajos magvak csíráztatására.

Féléves kutató munkánk eredményeképpen sikerült megoldanunk, hogy a csíráztatott kendermag olaj peroxid számát 1,2-1,8 között tudjuk tartani oly módon, hogy a tokoferolok mennyisége a csírázás során nem változik. Ezek az eredmények széles körben használhatók más olajos magvak és olajok minőségének és stabilitásának megőrzésében.

Az első eredményekről beszámoltunk az ez év augusztusban Slovéniában tartott Kender Világkongresszuson.