GABA, a funkcionális élelmiszerek egyik fontos alapanyaga.

2015 január 14

A gamma amino vajsav (GABA) funkciója.

A gamma amino vajsav, (továbbiakban GABA) glutamin sav decarboxiláz enzim segítségével glutamin-savból keletkezik, amelynek során CO2 szabadul fel. A GABA egy természetes nem fehérjéhez kötött aminosav, egy nagyon fontos neurotranszmitter inhibitora (ingerület átvivő anyag) az emlősök központi idegrendszerének. Nagy koncentrációban található az agyunkban, a retinánkban. Előfordul továbbá néhány növényi embrióban.

Ismeretes, hogy a glutamin sav decarboxylase (továbbiakban GAD) enzim a rizs embrióban a legaktívabb, így alkalmas arra, hogy magas GABA tartalmú funkcionális élelmiszereket állítsunk vele elő. Tanulmányok tanúsítják, hogy a magas GABA tartalmú rizs embrió képes megakadályozni a magas vérnyomás kialakulását. Ezt a hatást azonban a legjobb minőségű szója, búza, paradicsom vagy babacsíra eredetű GABA sem tudja előidézni. Ezt az eredményt a rizs embrió eredetű GABA csak a rizs embrióból származó egyéb alkotórészekkel együtt tudja elérni. Ezért várhatóan a csírázó rizs által termelt GABA, fontos alapanyaga lesz a funkcionális élelmiszereknek a jövőben

A tisztán látás és a jó hallás kódja tönkrement.

Általánosan ismert és elfogadott tény, hogy az idősek nem látnak, és nem hallanak jól, mert az érzékszerveik tompulnak. Kínai és Amerikai kutatók friss tanulmányai viszont az mutatják, hogy az öregedő agy a legfőbb oka az érzékszervi rendszerek tompulásának. Az agy öregedésében azonban a GABA nagyon fontos szerepet játszik. Zhou Yifeng professzor és csoportja (Kínai Tudomány és Technológiai Egyetem) úgy találta, hogy az emberi agy számos neurotransmitterrel rendelkezik, ezek egyike a GABA. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, epilepsziát okozhat. Kutatásaik szerint az idős ember agyában a GABA mennyisége drasztikusan csökken, amely fejzúgáshoz és az idegi jelek csökkenéséhez vezet. Ez az oka annak, hogy az idős ember nem lát jól és gyengén hall. Kutatók állatkísérletekben kimutatták a GABA pozitív hatását az idős állatok érzékszervi funkciójára és ezek a funkciók, az agy GABA tartalmának növelésével javíthatók.

A GABA hatásai:

  • Edzi az agyat és nyugtatja az idegeket. A GABA hatékonyan javítja a vérkeringést, javítja az agy oxigén ellátását elősegítve az idegsejtek agyi funkcióit és anyagcseréjét.
  • Javítja az alvást. A GABA a stimulált agysejteket pihenteti, a túlfűtött idegsejteket visszafogja.
  • Szabályozza a vérnyomást.
  • Csökkenti a fáradtságot, javítja az érzékelést.
  • Javítja az agy aktivitását. A GABA az agy jobb oxigén és cukorellátásának következtében az olyan tüneteket, mint pl. a fejfájás, fáradtság, szédülés, fülzúgás és memória csökkenés, jelentős mértékben enyhíti.
  • Enyhíti a kellemetlenségeket. Abban az esetben, ha a szervezetben kevés a GABA olyan tünetek jelennek meg, mint az izgalom, nyugtalanság, fáradtság, álmatlanság, labilis fájdalom, csökkent ellenállóság. Nagy nyomásnak kitett csoportok, mint a sportolók, hivatalban dolgozók vagy diákok vizsgaidőszakban hajlamosak arra, hogy a GABA hiányuk legyen. Időben történt GABA pótlás hatékonyan tudja javítani a közérzetet és csökkenteni a kellemetlenségeket.
  • Legújabb kutatás. Legújabb kutatások mutatják, hogy a GABA serkenti a hasnyálmirigy inzulin kiválasztását és hatékonyan megelőzi a diabetes kialakulását.

Felhasznált források:

  • jayousa.com,
  • Antidiabetic Properties of Germinated Brown Rice. A Systematic Review, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2012, Article ID 816501, 12, 2012, Mustapha Umar Imam et al.