GABA szerepe a termékfejlesztéseinkben.

2015 április 5

A gamma amino vajsav (GABA) szerepe a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

Az elmúlt évtized nagy felismerése, hogy a gamma amino vajsav nem csak a központi idegrendszerben, hanem a hasnyálmirigyben is nagy mennyiségben termelődik. A hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben is szintetizálódik. A Langerhans szigetek α és β-sejtjeinek mindegyikét szabályozza. Az α-sejtek esetében korlátozza a glukogén kiválasztást, a β-sejtek esetében fokozza az inzulintermelődést.

Ismeretes, hogy az 1-tipusú és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az oka, a β-sejtek programozott elhalása. Az 1-es típusú diabétesz esetében autoimmun reakciók következtében, míg 2-es típusú diabétesz esetében több anyagcsere faktor miatt, ami előbb hasnyálmirigy gyulladáshoz, végső soron ugyancsak a β-sejtek elhalásához vezet.

A GABA-nak a fent említett szabályozó hatásán kívül többszörösen előnyös hatása van a β-sejtekre, amelyek közül ki kell emelni, hogy stimulálja a β-sejtek szaporodását és csökkenti a sejtelhalás mértékét, ezáltal nem alaptalan reményt ad a cukorbetegség kezelésére. Jelentős számú klinikai elővizsgálat bizonyítja az inzulitis kialakulásának megakadályozását, valamint a szisztémás cytokinek termelésének gátlását. Az adatok alátámasztják a reményt, hogy un. GABA terápiával szabályozni lehet a Langerhans sejtek funkcióit, a cukor egyensúly fenntartását és az autóimmunitást. Fontos megjegyezni, hogy az emberi szervezetben táplálkozáson keresztül fejti ki hatását a β-sejtekre. A GABA szájon keresztül történő alkalmazása biztonságos az emberre, a periférikus GABA-receptorokon keresztül fejti ki hatását, de nem befolyásolja a központi idegrendszer funkcióit, mivel a vér-agy gátat nem tudja átlépni.

Nem tagadhatom, hogy évek óta foglalkoztat ez a téma és a fenti ismeretek alapján szeretnénk olyan funkcionális élelmiszereket kifejleszteni, amelyek egyrészt megvalósítják a kiegyensúlyozott táplálkozás igényét, oly módon, hogy ezzel egyidejűleg az emberi anyagcsere egyéb funkcióira is hatással legyenek. Az elmúlt évek során megtapasztaltuk, hogy a növények számára ugyancsak fontos hatóanyagot leghatékonyabban a csíráztatott barna rizs felhasználásával tudjuk előállítani. Ma már valóban hatásos koncentrációban tudjuk termelni. Úgy fogalmaznék, hogy a szükséges koncentrációban és mennyiségben tudjuk előállítani. Ezek alapján már néhány GABA tartalmú terméket is kifejlesztettünk.

Felhasznált irodalom

Kanaani, J., C. Cianciaruso, E. A. Phelps, M. Pasquier, E. Brioudes, N. Billestrup and S. Baekkeskov (2015). “Compartmentalization of GABA Synthesis by GAD67 Differs between Pancreatic Beta Cells and Neurons.” PLoS One 10(2): e0117130.

Prud’homme, G. J., Y. Glinka, O. Udovyk, C. Hasilo, S. Paraskevas and Q. Wang (2014). “GABA protects pancreatic beta cells against apoptosis by increasing SIRT1 expression and activity.” Biochem Biophys Res Commun 452(3): 649-654.

Purwana, I., J. Zheng, X. Li, M. Deurloo, D. O. Son, Z. Zhang, C. Liang, E. Shen, A. Tadkase, Z. P. Feng, Y. Li, C. Hasilo, S. Paraskevas, R. Bortell, D. L. Greiner, M. Atkinson, G. J. Prud’homme and Q. Wang (2014). “GABA promotes human beta-cell proliferation and modulates glucose homeostasis.” Diabetes 63(12): 4197-4205.

Soltani, N., H. Qiu, M. Aleksic, Y. Glinka, F. Zhao, R. Liu, Y. Li, N. Zhang, R. Chakrabarti, T. Ng, T. Jin, H. Zhang, W. Y. Lu, Z. P. Feng, G. J. Prud’homme and Q. Wang (2011). “GABA exerts protective and regenerative effects on islet beta cells and reverses diabetes.” Proc Natl Acad Sci U S A 108(28): 11692-11697.

Tian, J., H. Dang, Z. Chen, A. Guan, Y. Jin, M. A. Atkinson and D. L. Kaufman (2013). “gamma-Aminobutyric acid regulates both the survival and replication of human beta-cells.” Diabetes 62(11): 3760-3765.

Wan, Y., Q. Wang and G. J. Prud’homme (2015). “GABAergic system in the endocrine pancreas: a new target for diabetes treatment.” Diabetes Metab Syndr Obes 8: 79-87.