Ízletes élelmiszerekkel segíthet egészsége fenntartásához és javításához!

2013 június 24

A Szelén

A szelén a talajból a növényekbe és mikroorganizmusokba kerülve juthat a szervezetünkbe. Ennek mennyiségét nagyban befolyásolja, hogy az adott terület, talaj, - ahol élelmiszereink megtermelődnek – milyen szelén tartalmmal rendelkezik. Hiánya számos betegség kialakulásához vezet.

A szelén működése

Az étkezéssel felvett szelén úgy működik, és úgy fejti ki egészségre előnyös hatását, hogy először beépül a ciszteinbe – létrehozva a 21. aminosavat, a MeCyst-et – a fehérje szintézis során. Azokat a fehérjéket, amelyekbe a MeCyst aminosav beépült „szelenoproteineknek” nevezzük (organikus szelén) és a funkcióképességük étrendi szelén jelentétében valósul meg. A szelenoproteinek élettani funkciókat látnak el a szervezetben, mint például:

  • esszenciális antioxidáns enzimek, amelyek a rák és egyéb kémiai toxinok ellen küzdenek.
  • szabályozzák a pajzsmirigy hormonokat és a pajzsmirigy funkcióit.
  • működnek, mint szerkezeti fehérjék a spermiumokban ezzel biztosítva azok megtermékenyítő képességét.
  • csökkenthetik bizonyos vírusfertőzések virulenciáját, beleértve a HIV-1 vírusét is.

A szelén esszenciális szereplője az életfolyamatoknak és az egészség megőrzésének. A szelenoproteinek mellet azonban ismertek és klinikailag számos hatását bizonyították már a megnövelt szelén fogyasztásnak, mint pl. a szelén

  • csökkenti a rák előfordulások számát.
  • csökkenti a rákhoz köthető elhalálozások számát.
  • csökkenti a szervezet oxidatív károsodását valamint a kemoterápia és sugárkezelések hatására kialakult mérgező hatásokat.
  • csökkenti az autoimmun betegségek hevességét.
  • hozzájárul a mentális egészség megőrzéséhez.
  • fenntartja és javítja a reprodukciós képességet.
  • időseknél javítja a csecsemőmirigy és a pajzsmirigy működőképességét.
  • jelentősen lassítja HIV-1 vírus aktivitást az AIDS betegség kifejlődéséhez.

Tudományos publikációk nagy száma bizonyítja, hogy a szelén fogyasztása előnyös azokban a régiókban is ahol a talajok nem szelénben szegények és akkor is, ha a betegek nem szenvednek kifejezetten szelén hiánybetegségben.

Forrás:

Weeks, B. S., M. S. Hanna, et al. (2012). “Dietary selenium and selenoprotein function.” Med Sci Monit 18(8): RA127-132.

A szelén egészségre kifejtett hatásait az EFSA is elismeri és engedélyezi, hogy a szelén egészségügyi hatásai az élelmiszereken is szerepeljenek. Termékeink egy jelentős része, egy külön kategóriája (immunerősítő élelmiszerek), a szelén mellet számos olyan tulajdonsággal vannak felruházva, mintegy alapfelszereltségként, amelyekhez egészségügyi állítás nem csatolható még, de tudományos munkák sokasága foglalkozik azok hatásaival és hatásmechanizmusával.