Miért éppen GABA

2013 június 20

Az emberiség több mint felének a rizs a fő élelmiszer forrása. Azonban  a csíráztatott barna rizs (germinated brown rice, GBR) tekinthető csupán teljes élelmiszernek, ugyanis a fényezett rizsről a maghéjat eltávolítják, ezáltal elveszti legfontosabb tápanyagait. A barna rizs beáztatható néhány órára 300C-os vízben, hogy csíráztatott barna rizst kapjunk (GBR). Három órás áztatás és 21 órás csíráztatás optimálisnak bizonyult arra, hogy a legmagasabb GABA (gamma-amino-vajsav) mennyiség keletkezzen a csíráztatott barna rizsben. A csíráztatott barna rizs leginkább a GABA tartalomának köszönheti népszerűségét. A csíráztatott barna rizs fogyasztása a fényezett rizs helyett javítja (méréskli) a magas vércukorszintet,  csökkenti a vérnyomást, beindítja az immunrendszert, gátolja a rákos sejtek fejlődését és segít a szorongásos rendellenességek kezelésében. A csíráztatás folyamata egy enzimkezelési eljárásnak tekinthető, ami módosítja a keményítőt és ezáltal megváltoztatja annak dagaszthatósági tulajdonságait a csíralisztben. A csíráztatott barna rizs liszt növeli a kenyér minőségét amennyiben a búzaliszt egy részét helyettesítjük vele. A csíráztatott barna rizs egyik legpotenciálisabb formája a barna rizs felhasználásának amellyel a rizst igen értékes táplálékforrássá tehetjük.

Forrás:
Patil, S. B. and M. K. Khan (2011). “Germinated brown rice as a value added rice product: A review.” J Food Sci Technol 48(6): 661-667.

A képen látható termék az EFSA által engedélyezett egészségügyi állításokat tartalmaz.